Ugrás a fő tartalomra

Lionel Shriver : Beszélnünk kell Kevinről

 Lionel Shriver ,,Beszélnünk kell Kevinről " című könyve egy levélregény, amely Eva leveleiből áll, amelyet férjének Franklinnek írt a tragédia után. Eva a levelek írásán keresztül próbálja megtalálni a választ a fia által elkövetett mészárlásra.

Mivel ez egy nagyon tömény könyv, amely nagyon megosztó témát boncolgat, ezért a korábbi elemzéseimmel ellentétben nem szeretném részletesen leírni a regényben cselekményét.

2023 júniusában láttam a filmet angolul és utána nem hagytak nyugodni a film megnézése során felvetődött kérdések:

Kevin eleve gonosznak született?

Eva miért nem akart igazán soha anya lenni?

Franklin miért ragaszkodott olyan gyermeteg lelkülettel az általa elképzelt ideális amerikai családhoz, amely miatt nem hallotta meg felesége segélykiáltását és a saját álmainak az áldozata lett? 

Melyik a könnyebb út az életben? Lagymatag módon homokba dugni a fejünket és hagyni hogy a saját álmaink áldozatává váljunk vagy odafigyelni a környezetükre és a felmerülő problémákat megoldani?

Milyen érzést vált ki egy anyából, ha az eltérő fejlődésű gyermeke után egy egészséges gyereke születik? Eluralkodik rajta a bűntudat (pl. érzi, hogy az eltérő fejlődésű gyermekével többet kell majd foglalkoznia és az egészséges testvér emiatt lesz háttérbe szorítva ; ráébred majd arra, hogy sosem tudta szívből jövően elfogadni az eltérő fejlődésű gyerekét stb.) vagy éppen ellenkezőleg megbizonyosodik arról, hogy ő nem rossz anya csak a két gyerekét teljesen másképpen kell szeretnie?

Az előbb leírt kérdésekre a film újbóli megnézése után sem találtam választ, ezért elolvastam a könyvet, amely sokkal részletesebben leírja Eva anyasággal kapcsolatos ellenérzését és jobban elvezet fia személyiségzavarának gyökeréhez. 

Hogy őszinte legyek Kevinben már a kezdet kezdetétől felfedezni véltem a pszichopátia tüneteit. Ezek közül a legfeltűnőbb számomra az igen magas intelligenciája volt, amellyel levette a környezete érzéseit korát meghazudtoló módon, azonban ezt a képességét arra használta, hogy az anyjának direkt bosszúságot okozzon. 

Azonban nem akarok beállni a sorba, hogy csak Evat okoljam a történtekért, hogy az, hogy ő nem akarta Kevint soha igazán, hogy az vezetett a tragédiához. Franklin ugyanúgy hibás, talán jobban, mint Eva, mert a levelekből kiderül, hogy abszolút nem figyelt oda a családjára, nem volt partner az Evaval folytatott kommunikációjában és voltaképpen a saját elképzeléseit akarta a feleségére erőltetni. Ez vezetett oda, hogy Kevin őt is megölte, testvérével Celiaval együtt az iskolai mészárlást megelőzően. Celianak pedig egyértelműen azért kellett meghalnia, mert Kevin féltékeny volt rá, amiért őt az anyja tudta igazán szeretni. 

Az okok, amelyek a tragédiához vezettek:

Kevin kezeletlen mentális betegsége és a mentális betegségeket körülvevő stigmatizáció.

Felnőtt testbe zárt gyerekek voltak Kevin szülei. Eva rideg, merev természetével ; Franklin pedig laza megengedő stílusával próbálta leplezni gyermeteg lelkületét. Arról nem is beszélve, hogy az anya és az apa személyisége abszolút nem passzolt egymáshoz.

Társadalmi presszió gyakorlása a nőkre (Hogy egy anyának mindig boldognak kell lennie. Hogy egy nőnek szülnie kell . - Erre Eva számtalanszor kitért a Franklinnek írt leveleiben.).

Eva Celia születését csak önigazolásként és menekülőpályaként használta.

A film megnézését és a könyv elolvasását követően, bár közhelyesek tűnik, de az a tanulság fogalmazódott meg bennem, hogy figyeljünk oda jobban egymásra, ne stigmatizáljuk az embereket a problémáik miatt és igyekezzünk egy igaz és őszinte életre, amely nem az állandó önigazolásokról szól.



Kép forrása : Saját fénykép

[2024.01.12.]




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolatok Prof. Dr. Kiszl Péter professzori kinevezéséről - avagy az Intézetigazgató Úr egy volt tanítványa szemével

 Kedves Olvasóim! Nagy örömmel értesültem róla, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Kiszl Pétert az ELTE BTK Könyvtár-és Információtudományi Intézetének Igazgatóját, az Információ-és Tudásmenedzsment specializáció szakfelelősét felsőoktatási és fejlesztési eredményessége, valamint tudományos kutatói munkássága, iskolateremtő életpályája elismeréseként 2023.szeptember 1-jétől egyetemi tanárrá nevezte ki. Úgy érzem méltó helyre került az elismerés, mert Prof. Dr. Kiszl Pétert egy nagyon jó vezetőnek és oktatónak tartom. Az előbbi állításomat az alábbi indokokkal szeretném alátámasztani: > Egy stabil értékrenddel bíró oktató, aki békében van önmagával, tisztában van a saját életével kapcsolatos prioritásokkal, ezáltal van egy olyan kisugárzása, amelynek hatására a környezetében lévő emberek jól érzik magukat. > Üzleties szemlélet, amely abban nyilvánul meg, hogy mesterien megérzi, hogy a környezetében lévő embereknek mit és mikor kell mondania azonban ezt a képességét arra használ

Paula Bomer ,,9 hónap" című könyvének elemzése

  Hogyan kerültem kapcsolatba a könyvvel? Egy augusztusi szombat délelőtt ellátogattam a Váci Katona Lajos Városi Könyvtárba, hogy a hét fáradalmainak kipihenése végett kiválasszak magamnak egy jó könyvet. Az augusztusi kánikulában a polcok között sétálva találtam rá Paula Bomer ,,9 hónap" című regényére, s akkor volt egy olyan érzésem, hogy ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnom. A könyv hátoldalán szereplő összefoglaló szerint, idézem :  ,,A szerző izgalmas, végletesen őszinte, újszerű és nagyon személyes hangvételű könyvében maradéktalanul leszámol az anyaság köré szőtt mítoszokkal és kendőzetlenül tárja olvasói elé Sonia ellentmondásos érzelmeit, vívódását, nem hallgat finomkodva a terhesség testi következményeiről, a fiatal nő és anya botlásairól, eltemetett vágyairól sem." Az előbb idézet összefoglaló mellett a másik lelkesítő tényező pedig az volt a könyv olvasása során, hogy érdekel annak a kérdése, hogy hogyan befolyásolja egy ember születésének a körülményei a

Az Őrbottyáni Segítő Kéz Szociális Szolgálat Könyvklubjának vendége voltam 2024.02.13-án

 Kedves Olvasóim! 2024.02.13-án ismét megtartottam az Őrbottyáni Segítő Kéz Szociális Szolgálat Olvasóklubját.  A mai alkalom egy hibrid alkalom volt, mert az általam elolvasott könyvek népszerűsítése mellett saját verseket is felolvastam a vendégeknek, emellett a vendégek kedvenc írójáról Müller Péterről beszélgettünk. Részletes program: 1. Saját verseimből egyveleg előadása = A mai egyvelegre 3 olyan verssel ajándékoztam meg a Könyvklub vendégeit, amelyek a 2020-as évek elejének és a COVID-19 járványnak (amely valljuk be kitörölhetetlen nyomot hagyott az évtizedben) legolvasottabb versei. A ,,Bárhol jársz", amely nemcsak 2020 legnépszerűbb verse, hanem a 2020-as ,,Alkotói Pályázat - Színművészeti szabaDEgyetem" döntős verse volt.  Az ,,Amiért szeretni lehet" című vers, amelyet a blog olvasói egy online szavazás során 2021 legszebb versének választottak és a ,,Mondd látom-e Őt még valaha?" című vers, amelyben  a COVID-19 során bennem lévő aggodalmat írtam ki magamb