Ugrás a fő tartalomra

Baráth Viktória : Egymás szemében

 20 évvel ezelőtt a Shrek képkockáit nézve egy életre megmaradt bennem az a mondat, hogy ,,Ne ítélj elsőre amíg nem ismersz!". 

Baráth Viktória ,,Egymás szemében" című regénye azt a kérdést feszegeti, hogy egy ember milyen gyorsan dönt a másikkal kapcsolatban a szerelemmel kapcsolatban és döntését mennyire befolyásolják a külsőségek és az adott élethelyzet, amelyben jelenleg van.

Én hiszek abban, hogy nincsenek véletlen találkozások és események egy ember életében és mindenki olyan társat, barátot, munkahelyet, tanulmányt vonz be az életébe, ahol jelenleg tart.

A könyv olvasása során amely a legjobban megérintett, amikor Jo elveszítette az állását és talált egy hirdetést, amelyben bejárónőt kerestek. Az állásnál az volt a bökkenő, hogy Jo, leendő munkaadója James egy mogorva, magának való férfinak tűnt, aki elutasította a lányt. Azonban Jo nem adta fel és addig járt James nyakára, amíg be nem adta a férfi a derekát Jo közeledésének és később mind a ketten rájöttek, hogy nem is különböztek egymástól.  Itt azonban felmerül egy veszély, a zaklatás, mint erőszak romantizálása, de a könyv szerzője, Baráth Viktória ezzel a szállal is okosan bánt, mert nem az erőszakot akarta romantizálni, hanem arra próbálta rávilágítani az olvasót, hogy az ember életében minden okkal történik. 

Jo elbocsátása is azért történt, hogy jobban magára találjon, megismerkedjen szerelmével Jamessel. Jo is azért lépett be James életébe, hogy a férfi kilépjen abból az elefántcsonttoronyból, amelyben olyan mogorvának és magának valónak tűnt.

Összességében mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki egy mély lélektani témát boncolgató szerelmes regényre vágyik,ahol két ember egymással találkozik, hogy kölcsönösen segítsék és jobb emberré tegyék egymást.



Kép forrása : Saját fénykép

[2024.02.13.]


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolatok Prof. Dr. Kiszl Péter professzori kinevezéséről - avagy az Intézetigazgató Úr egy volt tanítványa szemével

 Kedves Olvasóim! Nagy örömmel értesültem róla, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Kiszl Pétert az ELTE BTK Könyvtár-és Információtudományi Intézetének Igazgatóját, az Információ-és Tudásmenedzsment specializáció szakfelelősét felsőoktatási és fejlesztési eredményessége, valamint tudományos kutatói munkássága, iskolateremtő életpályája elismeréseként 2023.szeptember 1-jétől egyetemi tanárrá nevezte ki. Úgy érzem méltó helyre került az elismerés, mert Prof. Dr. Kiszl Pétert egy nagyon jó vezetőnek és oktatónak tartom. Az előbbi állításomat az alábbi indokokkal szeretném alátámasztani: > Egy stabil értékrenddel bíró oktató, aki békében van önmagával, tisztában van a saját életével kapcsolatos prioritásokkal, ezáltal van egy olyan kisugárzása, amelynek hatására a környezetében lévő emberek jól érzik magukat. > Üzleties szemlélet, amely abban nyilvánul meg, hogy mesterien megérzi, hogy a környezetében lévő embereknek mit és mikor kell mondania azonban ezt a képességét arra használ

Paula Bomer ,,9 hónap" című könyvének elemzése

  Hogyan kerültem kapcsolatba a könyvvel? Egy augusztusi szombat délelőtt ellátogattam a Váci Katona Lajos Városi Könyvtárba, hogy a hét fáradalmainak kipihenése végett kiválasszak magamnak egy jó könyvet. Az augusztusi kánikulában a polcok között sétálva találtam rá Paula Bomer ,,9 hónap" című regényére, s akkor volt egy olyan érzésem, hogy ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnom. A könyv hátoldalán szereplő összefoglaló szerint, idézem :  ,,A szerző izgalmas, végletesen őszinte, újszerű és nagyon személyes hangvételű könyvében maradéktalanul leszámol az anyaság köré szőtt mítoszokkal és kendőzetlenül tárja olvasói elé Sonia ellentmondásos érzelmeit, vívódását, nem hallgat finomkodva a terhesség testi következményeiről, a fiatal nő és anya botlásairól, eltemetett vágyairól sem." Az előbb idézet összefoglaló mellett a másik lelkesítő tényező pedig az volt a könyv olvasása során, hogy érdekel annak a kérdése, hogy hogyan befolyásolja egy ember születésének a körülményei a

Az Őrbottyáni Segítő Kéz Szociális Szolgálat Könyvklubjának vendége voltam 2024.02.13-án

 Kedves Olvasóim! 2024.02.13-án ismét megtartottam az Őrbottyáni Segítő Kéz Szociális Szolgálat Olvasóklubját.  A mai alkalom egy hibrid alkalom volt, mert az általam elolvasott könyvek népszerűsítése mellett saját verseket is felolvastam a vendégeknek, emellett a vendégek kedvenc írójáról Müller Péterről beszélgettünk. Részletes program: 1. Saját verseimből egyveleg előadása = A mai egyvelegre 3 olyan verssel ajándékoztam meg a Könyvklub vendégeit, amelyek a 2020-as évek elejének és a COVID-19 járványnak (amely valljuk be kitörölhetetlen nyomot hagyott az évtizedben) legolvasottabb versei. A ,,Bárhol jársz", amely nemcsak 2020 legnépszerűbb verse, hanem a 2020-as ,,Alkotói Pályázat - Színművészeti szabaDEgyetem" döntős verse volt.  Az ,,Amiért szeretni lehet" című vers, amelyet a blog olvasói egy online szavazás során 2021 legszebb versének választottak és a ,,Mondd látom-e Őt még valaha?" című vers, amelyben  a COVID-19 során bennem lévő aggodalmat írtam ki magamb