Ugrás a fő tartalomra

FEBRUÁR 29. - RENDKÍVÜLI BEJEGYZÉS - Mi történt vajon? - Olvasói szemmel

 Kedves Olvasóim!

A mai nap egy igen különleges nap, ugyanis február 29-e van. Mivel ez a nap nem fordul elő minden évben, ezért úgy gondoltam, hogy publikálok egy szokványostól eltérő bejegyzést. 

Ebben a bejegyzésben nem egy konkrét könyvet elemzek, hanem az elmúlt félévben elolvasott könyvekkel kapcsolatos kérdéseimet összegzem. 


Paula Boomer : 9 hónap = 

Véleményem szerint egy ember kapcsolati dinamikáját és világhoz való viszonyulását az otthonról hozott minták határozzák meg a legjobban.  A könyvre visszagondolva az alábbi kérdések foglalkoztatnak engem:

- Milyen transzgenerációs traumák voltak jelen Sonia családjának életében, amiért a nő a saját lánya születésétől inkább szorongott, mint örült volna neki?

- Mennyi időbe tellett Dicknek megbocsátani, hogy Sonia elhagyta őt és 2 fiát 6 hónapos terhesen?

- Hogyan nevelték fel Dicket a szülei? Engedték neki, hogy férfiként merje igazán, őszintén megélni az érzéseit, vagy inkább a hárítást és a menekülési útvonalak keresésére tanították meg (pl. munkába menekülés)?

- Hogyan alakult Sonia és lánya viszonya az évek elteltével? Sonia képes volt arra, hogy tudja őszintén szeretni gyermekét vagy a kapcsolatuk hosszú évek után is egy komplexusokkal terhelt versengés volt?

- Sonia a lánya születése után ki tudta bontakoztatni vagy festőművészi ambícióit vagy neheztelt férjére, amiért ő neki engedte a társadalom, hogy fotográfiás memóriáját kamatoztathassa zsíros kutatási projektekben?

- Történt-e Dick részéről Sonia irányába olyan szexuálisan vagy fizikailag bántalmazás, amit az írónő nem osztott meg az olvasóval? Ez a kérdés azért merült fel bennem, mert hátha ennek is köze volt ahhoz, hogy Sonia a férje jelenléte nélkül akarta világra hozni közös gyermeküket, mert abban az esetben ha történt a férfi részéről valamilyen abúzív  megnyilvánulás, akkor Sonia számára a férje hangja és érintése joggal válthatott volna ki fenyegetettség érzést, mintsem a bizalomhormon termelődését. 

- Sonia és Dick gyerekei között milyen testvéri viszony alakult ki a későbbiekben?

- Hogyan alakult Sonia kapcsolata a barátnőivel a lánya születése után?


Gyermektelenül : Érzékeny téma antológia 1.kötet = 

Ennek a könyvnek az elolvasása azért fogott meg, mert nem egy konkrét cselekményt mesélt el, hanem egy kötetbe gyűjtötte az egyik legmegosztóbb társadalmi témáról, a gyermektelenségről szóló novellákat. Az antológiában szereplő történetek annyira őszinték voltak, hogy igazából nincs velük kapcsolatban semmilyen kérdésem.


Lionel Shriver : Beszélnünk kell Kevinről = 

A könyv, amelynek film verzióját 2023 nyarán láttam, majd azt követően fúrta az oldalamt, hogy elolvassam Lionel Shriver levélregényét. Azt kifogásoltam, hogy a regény jóval részletesebb, mint a film maga. A könyv elolvasását követően az alábbi kérdések fogalmazódtak meg bennem:

- Létezik-e olyan, hogy egy gyermek eleve gonosznak születik vagy minden esetben a környezeti hatások teszik őt gonosszá?

- Lélekben hány %-ban jövünk készen a világra és melyek azok az adottságaink, amelyeken a környezeti tényezők tudnak változtatni? 

- Mennyire tehető egy fejlődési rendellenesség a Kevin által elkövetett ámokfutásért?

- Milyen volt Eva és Franklin kapcsolata a szüleivel? Ez azért is foglalkoztat, mert érdekel, hogy honnan ered Franklin kényszeres álmodozása, a környezetének túlidealizálása, a problémák tagadása és Eva kényszeres törekvése a függetlensége, a környezetével szembeni rideg és felszínes kommunikációja, a megszokott sémáihoz való ragaszkodás. Lehetséges, hogy Kevin szülei is mindketten az autizmus jegyeit hordozták és Kevin tőlük örökölte a rendellenességet?

- Megakadályozható lett volna a Kevin által elkövetett ámokfutás szakemberek időben történő bevonásával, vagy a mészárlás eleve kódolva volt, már Kevin megszületésénél?


Frédérick Leboyer : Szülés gyöngéden = 

Leboyer szüléssel kapcsolatos verseinek elalvasása után egyetlen kérdés merült fel bennem:

- Hogyan fog alakulni a társadalom születésről kialakított képe az elkövetkezendő évtizedekben ?


Baráth Viktória : Egymás szemében =

A könyv, amely a  NE ÍTÉLJ ELSŐRE! életigazságról szól. A könyv elejével kapcsolatban merültek fel bennem inkább kérdések:

- Milyen volt Jo családja? Ezt arra értem, hogy milyen dinamikát látott otthon a szüleitől, hogy egy kizsákmányoló munkát vállalt el az egyetem mellett?


Ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem az elmúlt fél éves olvasmányélményeim alapján. Ha bárkinek van valamilyen kérdésemmel kapcsolatban bármilyen meglátása az a bejegyzés alatti kommentben nyugodtan jelezze!


Kellemes szökőnapot és tavaszt kívánok mindenkinek! 



Az elmúlt félévben elolvasott könyvek.
Kép forrása : Saját fénykép


[2024.02.29.]





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolatok Prof. Dr. Kiszl Péter professzori kinevezéséről - avagy az Intézetigazgató Úr egy volt tanítványa szemével

 Kedves Olvasóim! Nagy örömmel értesültem róla, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Kiszl Pétert az ELTE BTK Könyvtár-és Információtudományi Intézetének Igazgatóját, az Információ-és Tudásmenedzsment specializáció szakfelelősét felsőoktatási és fejlesztési eredményessége, valamint tudományos kutatói munkássága, iskolateremtő életpályája elismeréseként 2023.szeptember 1-jétől egyetemi tanárrá nevezte ki. Úgy érzem méltó helyre került az elismerés, mert Prof. Dr. Kiszl Pétert egy nagyon jó vezetőnek és oktatónak tartom. Az előbbi állításomat az alábbi indokokkal szeretném alátámasztani: > Egy stabil értékrenddel bíró oktató, aki békében van önmagával, tisztában van a saját életével kapcsolatos prioritásokkal, ezáltal van egy olyan kisugárzása, amelynek hatására a környezetében lévő emberek jól érzik magukat. > Üzleties szemlélet, amely abban nyilvánul meg, hogy mesterien megérzi, hogy a környezetében lévő embereknek mit és mikor kell mondania azonban ezt a képességét arra használ

Paula Bomer ,,9 hónap" című könyvének elemzése

  Hogyan kerültem kapcsolatba a könyvvel? Egy augusztusi szombat délelőtt ellátogattam a Váci Katona Lajos Városi Könyvtárba, hogy a hét fáradalmainak kipihenése végett kiválasszak magamnak egy jó könyvet. Az augusztusi kánikulában a polcok között sétálva találtam rá Paula Bomer ,,9 hónap" című regényére, s akkor volt egy olyan érzésem, hogy ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnom. A könyv hátoldalán szereplő összefoglaló szerint, idézem :  ,,A szerző izgalmas, végletesen őszinte, újszerű és nagyon személyes hangvételű könyvében maradéktalanul leszámol az anyaság köré szőtt mítoszokkal és kendőzetlenül tárja olvasói elé Sonia ellentmondásos érzelmeit, vívódását, nem hallgat finomkodva a terhesség testi következményeiről, a fiatal nő és anya botlásairól, eltemetett vágyairól sem." Az előbb idézet összefoglaló mellett a másik lelkesítő tényező pedig az volt a könyv olvasása során, hogy érdekel annak a kérdése, hogy hogyan befolyásolja egy ember születésének a körülményei a

Az Őrbottyáni Segítő Kéz Szociális Szolgálat Könyvklubjának vendége voltam 2024.02.13-án

 Kedves Olvasóim! 2024.02.13-án ismét megtartottam az Őrbottyáni Segítő Kéz Szociális Szolgálat Olvasóklubját.  A mai alkalom egy hibrid alkalom volt, mert az általam elolvasott könyvek népszerűsítése mellett saját verseket is felolvastam a vendégeknek, emellett a vendégek kedvenc írójáról Müller Péterről beszélgettünk. Részletes program: 1. Saját verseimből egyveleg előadása = A mai egyvelegre 3 olyan verssel ajándékoztam meg a Könyvklub vendégeit, amelyek a 2020-as évek elejének és a COVID-19 járványnak (amely valljuk be kitörölhetetlen nyomot hagyott az évtizedben) legolvasottabb versei. A ,,Bárhol jársz", amely nemcsak 2020 legnépszerűbb verse, hanem a 2020-as ,,Alkotói Pályázat - Színművészeti szabaDEgyetem" döntős verse volt.  Az ,,Amiért szeretni lehet" című vers, amelyet a blog olvasói egy online szavazás során 2021 legszebb versének választottak és a ,,Mondd látom-e Őt még valaha?" című vers, amelyben  a COVID-19 során bennem lévő aggodalmat írtam ki magamb